Staatsbon verlopen: wat nu?

Augustus 2023, wellicht een historisch moment in de Belgische geschiedenis voor de immer spaarzame Belg. Na jaren van minieme rendementen was er plots een interessante optie om ons zuurverdiend spaargeld te laten renderen.

De overheid bood immers een netto rendement van 2,81% op de nieuwe staatsbon op één jaar. Beter was moeilijk te vinden op de markt. Het effect liet niet op zich wachten. Maar liefst 22 miljard Euro werd verschoven van de banken naar de staatsbon. Ruim boven verwachtingen…

Nu zijn we bijna een jaar verder en nadert de vervaldag. Begin september komt de 22 miljard terug vrij verhoogd met 618 miljoen euro intresten. Meer concreet: wie eind augustus 2023 100.000 EUR heeft gestort in de staatsbon krijgt begin september 102.810 EUR terug. 2.810 EUR verdiend zonder werken zou je denken. Dat we sedert augustus 2023 met een gemiddelde inflatie te kampen hebben van ruwweg 4% nemen weinigen in rekening. Uw 100.000 EUR is op vandaag geen 100.000 EUR meer waard maar hooguit 96.000 EUR. Tel daar uw intrest bij en uw spaargeld ten bedrage van 100.000 Euro van augustus 2023 betekent op vandaag een bedrag van 98.810 Euro aan koopkracht. Leuk is anders…

En nu? 102.810 Euro ter beschikking maar opnieuw moet een keuze gemaakt worden wat te doen met het geld om toch maar wat rendement te vangen. Nieuwe staatsbon: 2,24% netto op één jaar en amper 1,96% op de uitgifte van 8 jaar. Wat mij betreft: nee bedankt!

Is vastgoed beter?

Niemand heeft de waarheid in pacht, zeker wij niet. Niemand kan de toekomst voorspellen. Wat we wel kunnen is kijken naar de geschiedenis en eruit leren. Kijken naar de omgevingsfactoren en proberen te interpreteren waar de opportuniteiten liggen in de komende jaren en decennia. Denken op langere termijn om eventuele korte termijn winsten niet teniet te zien gaan op lange termijn.

Wat zijn nu de voor- en/of nadelen om te kiezen voor vastgoed als belegging?

1 - Looptijd

 

Investeren op lange termijn, daar staat vastgoed uiteraard voor. Met een vastgoedinvestering leg je je rendement vast voor jaren, zo niet decennia. De staatsbon gaf een op dat moment aantrekkelijk rendement maar nu dient opnieuw uitgekeken te worden naar iets nieuws. Opnieuw dient de investeerder zijn huiswerk te maken, banken aan te spreken en tijd en energie te steken om zijn vermogen te laten renderen.

 

 

2 - Bescherming tegen inflatie

Het kwam al aan bod, inflatie is de grootste vijand van spaargeld. 1 euro op vandaag is minder waard dan 1 euro binnen een jaar. In normale tijden situeert de inflatie zich rond de 2% op jaarbasis. Dit betekent dat een netto rendement van 3% op een beleggingsproduct in feite maar een reëel rendement geeft van 1%. Een netto rendement van 3%, daarvoor moet je al een bruto rendement kunnen bemachtigen 4,29%. Op de meeste spaarproducten is immers een roerende voorheffing verschuldigd van 30%. 4,29% bruto rendement wordt al een mooie uitdaging om te vinden

Vastgoed biedt een natuurlijke bescherming tegen deze inflatie. De huurinkomsten die je eigendom genereert kunnen immers jaarlijks geïndexeerd worden. Hierdoor wordt het effect van de inflatie weggewerkt. Elk jaar stijgt de huurinkomsten waardoor je koopkracht intact blijft.

 

 

3 - Meerwaardekans

Vastgoed biedt huurrendement. Dit kan vergeleken worden met intrest op spaarproducten maar vastgoed biedt ook andere kansen tot opbrengsten die niet kunnen terug gevonden worden bij een staatsbon of andere spaarproducten: meerwaarde. Vastgoed stijgt in waarde. Zelfs de grootste tegenstander van vastgoed moet erkennen dat de prijsstijgingen van vastgoed in de laatste decennia, zelfs eeuwen indrukwekkend en constant zijn. Denk aan de woning die je zelf kocht jaren geleden of die je ouders kochten en vergelijk dit met de waarde op vandaag. De geschiedenis bewijst de praktijk. Maar zal dit blijven? Zal vastgoed blijven stijgen in waarde?

Het antwoord is eenvoudig: ja!

 

Enkele korte redenen als onderbouwing

  • Wonen is een basisbehoefte. Die zal altijd blijven bestaan. Is het nu huren of kopen, elk mens wil een dak boven zijn hoofd. De bevolking stijgt en zal blijven stijgen.
  • Grond is het enige wat een mens niet kan produceren. Een spreuk van mijn grootvader zaliger die altijd is blijven hangen. Omdat ze eenvoudig en de nagel op de kop is. Plaats om te wonen wordt schaarser en schaarser. De betonstop in Vlaanderen komt dichterbij, de regelgevingen worden alsmaar strenger, de vergunningsprocedures alsmaar langer. Dit beperkt het aanbod. Een beperkt aanbod duwt de prijs.
  • De bevolking groeit niet enkel, ze verandert ook van samenstelling wat wonen betreft. Meer en meer mensen wonen alleen. Door de uitstekende gezondheidszorg in Vlaanderen kunnen mensen langer thuis blijven wonen en blijft de levensverwachting bovendien stijgen. Dit zorgt voor een blijvend groeiende vraag. Een beperkt aanbod en blijvend groeiende vraag staan voor ….. juist, prijsstijgingen.

Nog talloze redenen kunnen aangehaald worden maar elke lezer zal beamen dat hij/zij in zijn/haar leven nog geen of toch bitter weinig periodes hebben meegemaakt waarbij de vastgoedprijzen structureel daalden.

 

 

 

4 - Hefboomeffect

De moeilijkste maar ook de mooiste. Voor vastgoed kun je lenen. Ga maar eens naar de bank en probeer een lening te bekomen om te investeren in de staatsbon of voor een termijnbelegging. Bij vastgoed kan dit wel. Met een eigen inbreng van 100.000 EUR kun je vrij eenvoudig een appartement kopen van 300.000 Euro. De huuropbrengsten gebruik je om het grootste stuk van je aflossingen te voldoen. Na afloop van de lening heb je een appartement dat hoofdzakelijk betaald is geweest door je huurder.

Het principe dat je je eigen geld koppelt aan een lening en zo een veelvoud van je eigen inbreng kunt investeren heet het hefboomeffect. HET principe waarmee alle vastgoedbaronnen hun vermogen hebben opgebouwd.

Een voorbeeld uit de praktijk: een appartement verkocht aan een investeerder. All-in betaalde de investeerder 305.000 EUR. Het appartement wordt verhuurd voor 750 EUR/maand. De investeerder besloot zijn lening af te stemmen op zijn ontvangen huur. Voor een aflossing van 750 EUR/maand kon hij 155.000 EUR lenen op 20 jaar. 150.000 EUR van zijn eigen kapitaal heeft hij mee geïnvesteerd. Op manier behaalt deze investeerder een huurrendement van 6,5% op zijn eigen geïnvesteerd geld en betaalt de huurder zijn lening af. Na 20 jaar houdt hij een afbetaald appartement over.

 

 

5 - Laag risico

Tot nu toe hebben we enkel vastgoed vergeleken met risicoloze spaarformules. Hiervan is het rendement misschien laag maar is er ook zo goed als geen risico dat je geld kan verloren gaan.

Zijn aandelen en andere beursbeleggingen dan een waardig alternatief? Zeker. Aandelen hebben meerwaardepotentieel, kunnen de inflatie kloppen en kunnen mooie jaarlijkse dividenden opleveren. Met aandelen kunnen op kortere termijn zeker en vast hogere rendementen gehaald worden dan met vastgoed. Een aandeel kan immers makkelijk 30% stijgen in waarde in enkele maanden. Vastgoed helaas niet.

Maar hier is er natuurlijk een belangrijke keerzijde aan de medaille: risico!!!

De beurzen zijn volatiel. Jaren met stijgende beurskoersen worden afgewisseld met dalende koersen. Bovendien zijn de aandelenmarkten sterk onderhevig aan macro-economische factoren. Oorlog in Oekraïne, spanning in het Midden-Oosten, allemaal hebben ze invloed op het beursklimaat.

 

 

Beleggen in aandelen vergt dan ook sterke zenuwen, inzicht in de financiële markten, voldoende lange termijnvisie en tijd en energie. Bovendien is het niet zeker dat indien je uw geïnvesteerd kapitaal om een of andere reden vroegtijdig zou nodig hebben de aandelenmarkt zich in een gunstige periode bevindt. Verkopen met verlies is altijd pijnlijk. Vastgoed biedt stabiliteit. Het meerwaardepotentieel op korte termijn van vastgoed ligt vaak lager dan aandelen maar het is stabieler. Een forse prijsdaling van de vastgoedprijzen is veel minder waarschijnlijk dan een dip op de aandelenmarkten. Vastgoed kun je met andere woorden op elk moment ten gelde maken met een minieme kans op minderwaarde.

Het gevecht om uw spaargeld barst stilaan los bij banken en beleggingsadviseurs. Vooraleer klakkeloos uw geld opnieuw te investeren in een dergelijk product met weinig tot geen bescherming tegen inflatie en al bij al lage rendement, bekijk eens of investeren op lange termijn geen optie is voor u via vastgoed. Wij staan u graag met raad en daad bij in alle stappen van dit proces.

Met vastgoed kun je niet missen. Een veel gebruikte spreuk van de “vastgoed-believers”.

Niettegenstaande dit zeker en vast voor het overgrote deel klopt dient een investeerder toch ook de juiste keuzes te maken om zijn/haar rendement veilig te stellen. Terwijl vroeger de gouden regel in het vastgoed "locatie, locatie en locatie" was, wordt duurzaamheid en energiezuinigheid een steeds belangrijk wordende factor.

Laat u daarom bij uw zoektocht met kennis van zaken begeleiden.

onze expert in vastgoedinvesteringen Nikolaas De Clerck - Vlaemynck Vastgoed

Ontvang persoonlijk advies bij uw vastgoedinvestering

Voor een verstandige en weloverwogen vastgoedbeslissing, kunt u altijd rekenen op de expertise en het advies van Vlaemynck Vastgoed. Onze professionele en deskundige teams in regio Tielt, Waregem, Nieuwpoort, Veurne, Sint-Idesbald, Bavikhove en Zwevegem staan klaar om u te begeleiden in alle aspecten van uw aankoop, ook de fiscaliteit.

Neem contact op met Nikolaas De Clerck (expert investeringsvastgoed bij Group Vlaemynck) en laat u met kennis van zaken begeleiden. Wij vinden zeker iets wat perfect past bij uw wensen en verwachtingen.

Nikolaas@vlaemynck.be

0476/95 18 40

Ontdek ons aanbod

Met onze vastgoedkantoren te Tielt, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Waregem bieden wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod vastgoed in uw buurt: van rijhuizen tot riante villa’s en herenhuizen, appartementen of een luxueus penthouse en nieuwbouwwoningen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.