Verlaagd BTW Tarief van 6% biedt opportuniteiten bij sociale verhuur

Verhuren aan een sociaal verhuurkantoor biedt vele voordelen: de zekerheid van betaling van de huurgelden, minder administratieve rompslomp, geen leegstand, ...

Echter deze voordelen komen ook met een nadeel: bij verhuur aan een sociaal verhuurkantoor moet je als investeerder rekening houden met een lagere huurprijs dan op de private huurmarkt. Globaal gezien liggen de huurgelden bij sociale verhuur 20% lager dan op de private huurmarkt.

Hierdoor is het als investeerder niet eenvoudig een aanvaardbaar rendement te halen op een nieuwbouw bij sociale verhuur. Het nieuwe verlaagd BTW tarief van 6% bij afbraak en heropbouw opent echter perspectieven.

Zorgeloos verhuren mét rendement dankzij het verlaagd btw-tarief

Zorgeloos verhuren met een mooi rendement: de droom van elke vastgoedinvesteerder. Dat dit niet eenvoudig te realiseren is zal elkeen die ervaring heeft met verhuren beamen. Een sociaal verhuurkantoor kan veel van de zorgen waarmee een verhuurder geconfronteerd wordt wegnemen. Zij zorgen immers voor huurders, de inning van de huurgelden, de administratie, de opvolging,… Bovendien kan de eigenaar er op rekenen dat de woning op het einde van het huurcontract in oorspronkelijke staat wordt teruggegeven, mits gebruikelijke slijtage.

Maar meestal kan je als investeerder bij sociale verhuur niet hetzelfde rendement halen als op de private huurmarkt. Diverse stimuli werden reeds ingevoerd door de overheid om de kloof te dichten: korting op onroerende voorheffing, premies, goedkope leningen,…

Met de invoering van het verlaagd BTW tarief van 6% op afbraak en heropbouw in het kader van sociale verhuur komt hier een heel belangrijke stimulans bij. Een stimulans die kan tellen en die het in veel gevallen mogelijk maakt om het rendement op je investering op te trekken naar het rendement die je op de private huurmarkt kan halen.

"Het verlaagd BTW tarief van 6% bij afbraak en heropbouw maakt het mogelijk eenzelfde rendement te halen bij sociale verhuur als op de private huurmarkt.”

Hoe werkt de regeling verlaagd btw tarief afbraak en heropbouw bij sociale verhuur

Terwijl de regeling 6% BTW bij afbraak en heropbouw bij eigen bewoning aan vrij strikte voorwaarden is onderworpen, is dit bij sociale verhuur heel wat soepeler. Zo dien je als koper van een woning ondermeer aan volgende voorwaarden te voldoen om van het verlaagd BTW tarief van 6% te kunnen genieten:

  • Het dient uw eigen woning te zijn
  • Het dient uw enige woning te zijn
  • De oppervlakte mag maximaal 200 m2 zijn.

Indien je echter je heropgerichte woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor vallen deze voorwaarden, waar je als eigenaar dient aan te voldoen, weg.

Uiteraard dien je de heropgerichte woning niet zelf te bewonen en mag je nog andere eigendommen bezitten, maar ook de oppervlaktebeperking is niet van toepassing bij sociale verhuur. Bovendien kan je de woning zowel kopen als privé persoon, als via een vennootschap. Beide komen in aanmerking voor het verlaagd BTW tarief van 6%, zolang je maar voldoet aan de voorwaarden van afbraak en heropbouw.

De enige voorwaarde waar je als eigenaar dient aan te voldoen om van het verlaagd BTW tarief van 6% te genieten is dat, naast dat het om afbraak en heropbouw gaat, je de heropgerichte woning dient te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor voor een termijn van minstens 15 jaar.

Afbraak en heropbouw - verlaagd btw-tarief

Afbraak en heropbouw - verlaagd btw-tarief

 

Wat zijn de redenen voor het verlaagd btw-tarief van 6% voor nieuwbouw? 
Bekijk de video hieronder.

Lagere huurprijs bij aanvang reeds terugverdiend

Een voorbeeld uit de praktijk illustreert welke opportuniteiten de regeling van het verlaagd BTW tarief van 6% bij afbraak en heropbouw kan bieden bij sociale verhuur:

Een in aanbouw zijnde woning in een verkaveling die voldoet aan de voorwaarden voor het verlaagd BTW tarief van 6% bij afbraak en heropbouw staat te koop voor een bedrag van 282.000 EUR excl. kosten. De samenstelling van de verkoopprijs is als volgt:

  • Grond: 50.170 EUR (onderworpen aan registratierecht)
  • Aandeel infrastructuur: 27.330 EUR (onderworpen aan BTW)
  • Constructie: 204.500 EUR (onderworpen aan BTW)

De woning telt 3 slaapkamers. Het Sociaal Verhuurkantoor is bereid de woning te huren aan een prijs van 625 EUR/maand, jaarlijks indexeerbaar. De verwachte huurprijs van deze woning op de private huurmarkt bedraagt 800 EUR/maand, jaarlijks indexeerbaar.

Door 6% BTW regeling bij afbraak en heropbouw kan deze woning aangekocht worden onder 6% BTW wat een besparing betekent van 34.774,50 EUR BTW ten opzichte van het normale BTW tarief van 21%.

De woning zal 15 jaar worden verhuurd aan het Sociaal Verhuurkantoor aan de prijs van 625 EUR (indexeerbaar), waardoor maandelijks 175 EUR minder huur binnenkomst dan mocht het privé verhuurd worden voor 800 EUR/maand:

            15 jaar x 12 maand x 175 EUR = 31.500 EUR minder huur gespreid over 15 jaar.

34.774,50 EUR minder BTW betalen bij aankoop terwijl gespreid over een periode van 15 jaar slechts 31.500 EUR minder huur kan worden genoten: de rekening is snel gemaakt!

BESLUIT: sociaal verhuren met het verlaagd btw-tarief

Investeerders in vastgoed gaan op zoek naar rendement. Daar moeten we niet flauw over doen. Tegelijkertijd wordt het voor veel gezinnen en alleenstaanden moeilijker en moeilijker een betaalbare woning te vinden.

Door het verlaagd BTW tarief van 6% bij afbraak en heropbouw kunnen diezelfde investeerders ook een belangrijk steentje bijdragen in sociaal engagement, en toch eenzelfde rendement halen op hun investering als op de private huurmarkt.

Een duidelijk voorbeeld van een win-win situatie!!!

Interesse? Schrijf u snel in! Klik hier

Laat vrijblijvend uw gegevens achter en wij contacteren u.

 

Tekst: Nikolaas De Clerck

Ontdek ons aanbod

Met onze vastgoedkantoren te Tielt, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Waregem bieden wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod vastgoed in uw buurt: van rijhuizen tot riante villa’s en herenhuizen, appartementen of een luxueus penthouse en nieuwbouwwoningen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.