7 redenen om (nog steeds) te investeren in vastgoed

Ontdek waarom vastgoedinvesteringen nog steeds een slimme keuze zijn. Hier zijn zeven overtuigende redenen om te investeren in onroerend goed.

Beste bescherming tegen inflatie

Vastgoed is de meest natuurlijke bescherming tegen de alom gevreesde inflatie. Deze bescherming is tweeërlei:

  • Huurprijzen zijn gekoppeld aan de gezondheidsindex wat betekent dat u als verhuurder elk jaar de huurprijs van uw panden kunt indexeren. Uw aankoopprijs ligt vast maar de daaropvolgende inkomsten die gegenereerd worden door middel van huuropbrengsten zullen elk jaar stijgen. Kijken we op lange termijn dan is een indexering van 2% per jaar heel realistisch. Een huurprijs van 800 EUR op vandaag zal hierdoor binnen 20 jaar 1.165 EUR bedragen, zonder dan enige herziening van de huur nodig is.
  • Het is historisch bewezen dat vastgoed de voorbije 50-60 jaar sneller in waarde gestegen is dan de inflatie. En er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat dit in de toekomst zal veranderen. Met dien verstande dat de keuze van uw vastgoed een steeds belangrijkere rol begint te spelen. Prijzen van panden met een slecht EPC label staan onder druk en zullen ook in de toekomst slachtoffer zijn van de steeds strengere energienormen. De renovatieplicht die komt kijken bij dergelijke panden speelt hierin een belangrijke rol.

Meerwaarde op lange termijn

Er is één ding dat op onze planeet niet kan bij gecreëerd worden en dat is grond. Een veel gehoorde uitspraak maar met veel waarheid. De veel besproken bouwstop zal de schaarste aan bewoonbare oppervlakte enkel verder doen krimpen, terwijl de vraag zal blijven stijgen in de toekomst door allerhande demografische evoluties. Je hoeft geen econoom te zijn om te weten dat dit betekent dat prijzen op lange termijn niet zullen dalen.

Bovendien heeft de geschiedenis hier ook al zijn werk gedaan. Ik nodig iedereen uit die 20-30 jaar geleden (of langer) een huis heeft gekocht de oefening te maken wat hij destijds heeft betaald en dit naast de huidige waarde te leggen.

Stijgende bouwkosten, steeds strenger wordende wetgeving, eisen op vlak van energiezuinigheid en duurzaamheid vormen een probleem voor veel mensen op vandaag om de beslissing te (kunnen) nemen om te investeren in vastgoed maar zorgt aan de andere kant ook dat hun investering op lange termijn meestijgt met deze evolutie. Dit zorgt onvermijdelijk voor meerwaarde op lange termijn.

Hefboomeffect

Voor vastgoed kun je lenen op lange termijn. Zelfs met de gestegen rentevoeten betekent dit nog altijd een hoger rendement op je eigen geïnvesteerd geld. Het zogenaamde hefboomeffect. Dit is een belangrijk pluspunt dat vastgoed heeft t.o.v. andere vormen van beleggen. Je huurinkomsten blijven immers elke maand dezelfde en stijgen elk jaar door de indexatie terwijl de intrestlast van je lening maandelijks daalt doordat je elke maand een stuk kapitaal terugbetaalt en de intrest dus elke maand op een lager kapitaal wordt berekend. Op lange termijn heeft dit een significant effect. Zo leert een eenvoudige oefening dat een investering in een eigendom met een huurrendement van 3% stijgt tot een rendement van 5,29% als je een lening op 20 jaar koppelt aan je investering aan 3,5% rente waarbij je maandelijkse aflossingen worden afgestemd op de maandelijkse huur die je ontvangt. Klinkt misschien onlogisch doordat de rente hoger is dan het huurrendement maar de aflossing van je kapitaal, wat bovendien door de huur gebeurt, zorgt voor dit effect.

Probeer voor een inschrijving op de staatsbon of een termijnrekening maar eens een lening te vragen aan de bank. Je zal van een kale reis terugkomen. Een lening om vastgoed aan te kopen is in de meeste gevallen wel mogelijk.

Successieplanning

Vastgoed is het ideale instrument om mits juiste planning een goede successieplanning te bewerkstelligen. Een klein voorbeeld zal dit verduidelijken. Stel dat een koppel over een bedrag van 500.000 EUR liquide middelen beschikt. Bij het overlijden valt dat vermogen samen met de andere bezittingen in de successie waarbij de erfbelastingen kunnen oplopen tot 27%. Kopen zij een eigendom met dit geld op hun naam, dan valt deze eigendom tevens in de successie met dezelfde gevolgen. Wanneer zij echter voorafgaand aan de aankoop van de eigendom een deel van deze liquide middelen via een onderhandse schenking (vb bij bankgift) aan hun kinderen schenken waarmee dezelfde kinderen vervolgens de naakte eigendom kopen en de ouders het vruchtgebruik dan zijn de gevolgen helemaal anders. De schenking is vrijgesteld van belasting in zoverre de schenker nog drie jaar leeft. Bij overlijden na de termijn van drie jaar dooft het vruchtgebruik van rechtswege uit en worden de kinderen volle eigenaar van het onroerend goed zonder één euro aan belastingen te moeten betalen.

Bovendien hebben de ouders levenslang het vruchtgebruik, wat betekent dat zij altijd kunnen wonen in de eigendom of de huurinkomsten kunnen opstrijken.

Een eenvoudige maar zeer efficiënte en goedkope manier om aan successieplanning te doen. Dit wordt dan ook zeer veel gebruikt.

Eenvoud

Vastgoed blinkt ook uit in zijn eenvoud. Geen analyses van beurskoersen, aandelenfondsen, beleggingsproducten waar je niet altijd de kleine lettertjes van leest,…

Je koopt een eigendom en je hebt iets tastbaars. Iets dat er “staat”. Verhuren is relatief eenvoudig als je het juiste huurderspubliek viseert. Ook hier is het altijd aangeraden om te investeren in kwalitatief vastgoed. Dit garandeert in de meeste gevallen ook kwalitatieve huurders. Bovendien kan een professionele makelaar je altijd in grote mate ontzorgen bij het zoeken naar de geschikte huurder. Veel makelaars bieden bovendien bijkomende diensten aan in de vorm van beheer waarbij zij ook instaan voor de opvolging van de huurders, vragen beantwoorden van de huurders, kleine herstellingen laten uitvoeren, betalingen opvolgen,…

Fiscaliteit

Hoe erg het ook klinkt, investeren in een tweede eigendom levert op vlak van fiscaliteit meer opportuniteiten dan een eigen woning. In 2020 werd door Vlaanderen de woonbonus afgeschaft waardoor jonge gezinnen geen fiscaal voordeel meer kunnen genieten bij aankoop van hun eerste woning. Een voordeel dat liep voor de gehele looptijd van hun lening, waardoor dit tienduizenden euros bedroeg.

Twee eigendommen hebben nog altijd fiscale voordelen: enerzijds is er het systeem van de intrestaftrek waardoor je de betaalde intresten van je lening kunt aftrekken van het onroerend inkomen dat je tweede eigendom genereert. In de praktijk komt dit erop neer dat in veel gevallen de fiscus de investeerder meer dan de helft van de betaalde intresten terugbetaalt.

Anderzijds is er de vermindering op het lange termijnsparen waardoor je als investeerder de kapitaalaflossingen van je lening kunt aanwenden voor de vermindering op het lange termijnsparen, weliswaar beperkt tot 2.350 EUR/persoon per jaar. Dit levert een belastingbesparing op van 30% + gemeentebelasting, algauw dus 754,35 EUR/persoon per jaar.

Dit laatste wordt afgeschaft voor leningen na 31/12/2023. De intrestaftrek echter blijft bestaan.

Bovendien zijn huurinkomsten in ons land nog altijd zeer gunstig belast.

Pensioenplanning

De pensioenen staan onder druk. Op welk pensioen zal een dertiger of veertiger in de toekomst kunnen rekenen. Menig Belg ligt er soms wakker van. Ook hier kan vastgoed een ideale aanvulling zijn. Hoe leuk is het niet immers bovenop het maandelijks pensioenbedrag maandelijks de huur te ontvangen van een eigendom die je nog verhuurt. Het kan je levensstandaard verder garanderen.

Tijdig beginnen met investeren is hier de boodschap. Zo kan een aantal jaar verhuren zorgen dat je lening wordt afbetaald en kun je op je pensioenleeftijd genieten van dit maandelijks aanvullend inkomen.

Beschouw degelijk investeringsvastgoed dus nog steeds als de kip met de gouden eieren. Elke maand legt de kip een ei tot je zelf beslist de kip te slachten, wat in de context van vastgoed betekent uw opbrengsteigendom terug verkopen.

onze expert investeringsvastgoed Nikolaas De Clerck - Vlaemynck Vastgoed

Op zoek naar een rendabele belegging in vastgoed?

Voor een verstandige en weloverwogen vastgoedbeslissing, kunt u altijd rekenen op de expertise en het advies van Vlaemynck Vastgoed. Onze professionele en deskundige teams in regio Tielt, Waregem, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Sint-Idesbald staan klaar om u te begeleiden in alle aspecten van uw aankoop, ook de fiscaliteit.

Laat u bijstaan door onze wijsheid en kennis, zodat u met vertrouwen en zekerheid uw droomwoning vindt. Kom langs bij Vlaemynck Vastgoed en maak uw slimme keuze in vastgoed vandaag nog!

Ontdek ons aanbod

Met onze vastgoedkantoren te Tielt, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Waregem bieden wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod vastgoed in uw buurt: van rijhuizen tot riante villa’s en herenhuizen, appartementen of een luxueus penthouse en nieuwbouwwoningen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.