Lenen voor vastgoed: duur of niet?

Gestegen bouwkosten, hoge grondprijzen, dure leningen,… Een woning bouwen of kopen wordt voor meer en meer mensen moeilijker.

We evolueren in sneltempo naar een huurmarkt. “Voor onze kinderen zal het onmogelijk zijn nog een eigen woning te verwerven”  is één van de veel gehoorde stellingen… maar is het allemaal zo moeilijk geworden? Wordt een eigen woning iets voor de happy few?

In deze blog onderzoeken we of de gestegen rentevoeten waar zoveel sprake van is geweest de laatste maanden effectief abnormaal zijn en in hoeverre dit weegt op een aankoop van vastgoed.

Rentevoet in perspectief

Rentevoeten voor hypothecaire kredieten van 1,50% of zelfs lager. In de coronajaren was dit de algemene trend. Bijna gratis geld. Leuk voor mensen die een woning wilden kopen zou je op het eerste zicht denken. Maar aan de extreem lage rentevoeten zat ook een keerzijde. De markt werd overspoeld met investeerders die de beschikbare woningen of appartementen opkochten als belegging. Dit zorgde voor een ware verkopersmarkt. Bijna voor elke woongelegenheid waren verschillende kopers op de markt waardoor onderhandelen als koper bijna onmogelijk werd.

Op vandaag situeert de rente voor hypothecaire leningen zich tussen de 3 à 3,5%. Reken voor een variabele rentevoet gerust 1% bij. Laat ons dit eens in het perspectief plaatsen van de afgelopen 20 jaar.

In oktober 2008 werd de piek bereikt van de afgelopen 20 jaar met een gemiddelde rentevoet van 6,19%. De laagste rentevoet, 1,23% kon bekomen worden in februari 2021.

Het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar bedraagt 3,49%. De rentevoeten op vandaag zitten dus nog steeds net onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar.

Is lenen op vandaag dus duur? Neen. We zitten terug op normalere niveaus. Er is opnieuw een gezonder evenwicht gevonden op de financiële markt.

De invloed van inflatie

Rentevoeten dienen eigenlijk altijd te worden geëvalueerd samen met de inflatie. De inflatiecijfers geven aan in welke mate het leven duurder wordt. Bij een inflatie van 4% dien je volgend jaar 104 EUR uit te geven voor iets dat op vandaag kan kopen voor 100 EUR. Kun je op vandaag 100 EUR lenen aan een rentevoet van 3% heb je m.a.w. 1 EUR gewonnen door niet te wachten tot volgend jaar om te kopen.

De inflatie was ongezien hoog de laatste twee jaar. Pieken van bijna 10% werden bereikt medio 2023. Gelukkig is het tij gekeerd en is de trend dalende. Echter op vandaag hebben we nog steeds te kampen met inflatiecijfers van 3,36% (mei 2024).

De koopkracht van geld daalt dus op jaarbasis met 3,36%. De kostprijs van geld (rentevoet) ligt in dezelfde lijn. We  kunnen we dus stellen dat rekening houdende met de inflatie op vandaag, lenen geen extra geld kost. De intresten worden gecompenseerd met de prijsstijgingen die er zijn indien de aankoop wordt uitgesteld.

 

“ Is lenen op vandaag dus duur? Neen. We zitten terug op normalere niveaus. Er is opnieuw een gezonder evenwicht gevonden op de financiële markt”.

Het streefdoel van de centrale banken is een inflatiecijfer van rond de 2% en verwacht wordt dat dit ook zal bereikt worden in de komende maanden. Dit is gezond voor de economie en de burger. Dit zal een versoepeling van het rentebeleid met zich meebrengen waardoor de algemene verwachtingen zijn dat de hypothecaire intrestvoeten in de tweede jaarhelft van 2024 zullen dalen.

Wanneer is het moment om vastgoed te kopen?

De prijzen van kwalitatief vastgoed zullen niet dalen. Er is een structureel tekort aan woningen in Vlaanderen. Dit enerzijds door demografische evoluties en anderzijds door steeds strenger wordende regelgeving die het aanbod onder druk houdt. Het is historisch bewezen dat de waardevermeerdering van vastgoed altijd de inflatie klopt. Met andere woorden: uw woning wordt meer waard dan de daling van de geldwaarde.

Plaatsen we de huidige rentevoeten in perspectief dan zien we duidelijk dat we momenteel op een gemiddelde kostprijs van een lening zitten van de afgelopen 20 jaar. Bovendien zit rentevoet van je lening op vandaag 1 à 1,5% boven het streefdoel van de inflatie, wat de werkelijke kost (de reële rente) van je krediet meer dan halveert.

Het ideale moment om vastgoed te verwerven is onmogelijk te bepalen maar wachten is in ieder geval geen goed alternatief. Dit bewijst de geschiedenis keer op keer.

onze expert in vastgoedinvesteringen Nikolaas De Clerck - Vlaemynck Vastgoed

Nood aan persoonlijk advies bij uw aankoop van vastgoed?

Voor een verstandige en weloverwogen vastgoedbeslissing, kunt u altijd rekenen op de expertise en het advies van Vlaemynck Vastgoed. Onze professionele en deskundige teams in regio Tielt, Waregem, Nieuwpoort, Veurne, Sint-Idesbald, Bavikhove en Zwevegem staan klaar om u te begeleiden in alle aspecten van uw aankoop, ook de fiscaliteit.

Neem contact op met Nikolaas De Clerck (expert investeringsvastgoed bij Group Vlaemynck) en laat u met kennis van zaken begeleiden. Wij vinden zeker iets wat perfect past bij uw wensen en verwachtingen.

Nikolaas@vlaemynck.be

0476/95 18 40

Ontdek ons aanbod

Met onze vastgoedkantoren te Tielt, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Waregem bieden wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod vastgoed in uw buurt: van rijhuizen tot riante villa’s en herenhuizen, appartementen of een luxueus penthouse en nieuwbouwwoningen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.