Alles over de aanpassing van de registratierechten

De regering heeft in haar traditionele septemberverklaring aangekondigd dat een nieuwe hervorming van de registratierechten op til is. Vanaf 1 januari 2022 zal het tarief bij aankoop van de enige eigen woning dalen van 6% naar 3%. Het tarief voor andere aankopen echter stijgt van 10% naar 12%.

Wijziging vlaamse registratierechten vanaf 1 januari 2022

In 2020 werden de registratierechten voor de aankoop van de enige gezinswoning verlaagd van 7% naar 6%. Dit in een poging om tegemoet te komen aan de kopers die het fiscaal voordeel van de woonbonus plots zagen verdwijnen.

Nu heeft de regering in haar traditionele septemberverklaring aangekondigd dat een nieuwe hervorming op til is. Vanaf 1 januari 2022 zal het tarief bij aankoop van de enige eigen woning dalen van 6% naar 3%. Het tarief voor andere aankopen echter stijgt van 10% naar 12%. Bovendien wordt de meeneembaarheid van registratierechten via een uitdoofscenario afgeschaft. Wij zetten voor u de nieuwigheden op een rijtje:

Enige en eigen woning:

Wie vanaf 1 januari 2022 de enige en eigen woning koopt, zal dit kunnen doen aan een gunsttarief van 3% registratierechten. Heeft u uw oog laten vallen op een verouderde woning om die ingrijpend energetisch te renoveren, dan betaalt u vanaf 2022 zelfs maar 1% registratierechten op de aankoopsom (i.p.v. nu 5%).

Opgelet bij nieuwbouw: nieuwbouw wordt in principe verkocht onder BTW (21% of het tijdelijke verlaagde btw-tarief van 6% bij afbraak en heropbouw). Van registratierechten is bij nieuwbouw dus geen sprake als de verkoper 1 partij betreft.

Echter, in de meeste gevallen worden bij nieuwbouwwoningen en/of -appartementen de grond en de constructies verkocht door 2 verschillende partijen. In dat geval dient op de grond registratierecht betaald te worden en op de constructies blijft BTW verschuldigd.

De wijziging van de registratierechten heeft echter tot gevolg dat op het stuk grond, in dergelijk geval, het verschuldigd registratierecht stijgt van 10% naar 12%. Zelfs al betreft dit uw enige en eigen woning.

In veel gevallen zal uw enige en eigen woning in geval van nieuwbouw dus een stukje duurder worden.

Registratierechten dalen voor eerste en enige woning

Registratierechten dalen voor eerste en enige woning

Niet de enige en eigen woning:

Voor alle andere vastgoedtransacties (tweede verblijf, investeringseigendom, bedrijfsvastgoed,…) stijgt dus het tarief van 10% naar 12%. Koopt u bijvoorbeeld een tweede woning van 250.000 EUR als investering of tweede verblijf dient u vanaf 2022 hiervoor 30.000 EUR registratierechten te betalen i.p.v. 25.000 EUR.

Indien uw investering of tweede eigendom echter een ‘nieuw’ onroerend goed betreft zal de invloed beperkter zijn gezien de stijging van de registratierechten in de meeste gevallen enkel zal dienen gerekend te worden op het grondaandeel.

Meeneembaarheid van registratierechten

Op vandaag kunt u de registratierechten die u reeds betaalde op uw vorige woning (deels) aftrekken van de registratierechten die u verschuldigd bent bij de aankoop van een volgende woning. Dit tot een maximumbedrag van 13.000 EUR.

Het systeem van de meeneembaarheid van de registratierechten verdwijnt vanaf 1 januari 2024. Er is echter een overgangsregeling voorzien voor aktes in 2022 en 2023. Meer bepaald hebt u in die twee jaren de keuze:

  • ofwel koopt u aan het tarief van 3% (of 1%) registratierechten zonder meeneembaarheid
  • ofwel koopt u aan de ‘oude’ tarieven van 6% (of 5%) en maakt u gebruik van de meeneembaarheid.

Een combinatie van beide systemen is niet mogelijk.

Kopers dienen elk voor zichzelf uit te maken wat voor hen financieel het meest interessant is:

Hebt u bijvoorbeeld in 2011 uw woning aangekocht voor 200.000 EUR hebt u op dat moment 20.000 EUR registratierechten betaald. In 2022 verkoopt u uw huidige woning en koopt u een andere woning van 300.000 EUR onder registratierechten. In dat geval hebt u volgende keuze:

  • ofwel aankoop aan 3% => 300.000 EUR x 3% = 9.000 EUR registratierechten
  • ofwel aankoop aan 6% met meeneembaarheid => 300.000 EUR x 6% = 18.000 EUR – 13.000 EUR (meeneembaarheid) = 5.000 EUR registratierechten.

Zoals u ziet wordt het belangrijk u, als koper, vooraf goed te laten informeren omtrent de meest gunstige weg.

Bijkomende rechtenvermindering voor bescheiden woningen

Bij de aankoop van een enige en eigen ‘bescheiden’ woning kan u van een extra rechtenvermindering genieten. Een bescheiden woning is een woning met een maximale aankoopprijs van 200.000 EUR. Voor woningen die gelegen zijn in de “Kernsteden” of “de Vlaamse Rand rond Brussel” mag dit maximaal 220.000 EUR zijn.

Deze bijkomende vermindering van registratierechten bedraagt op vandaag:

  • 5.600 EUR voor woningen onderworpen aan het tarief enige en eigen woning
  • 4.800 EUR voor woningen onderworpen aan het tarief enige en eigen woning met een ingrijpende energetische renovatie

In het nieuwe systeem zullen de grensbedragen om van een bescheiden woning te spreken worden opgetrokken: het grensbedrag van 200.000 EUR gaat naar 220.000 EUR, en voor “Kernsteden” of “de Vlaamse Rand rond Brussel” stijgt dit van 220.000 EUR naar 240.000 EUR.

De bijkomende vermindering wordt echter gemilderd:

  • 2.800 EUR voor woningen onderworpen aan het tarief enige en eigen woning
  • 960 EUR voor woningen onderworpen aan het tarief enige en eigen woning met een ingrijpende energetische renovatie

Wat is de beste timing?

Wat betreft de verlaging van het gunsttarief van 6% (of 5%) naar 3% (of 1%) zal de datum van de authentieke akte bepalend zijn. Aktes t.e.m. 31 december 2021 zullen aldus nog aan 6% verleden worden. Aktes vanaf 1 januari 2022 aan 3%.

Bij andere vastgoedtransacties wordt de datum van compromis bepalend. Hier speelt de datum van authentieke akte geen rol voor het bepalen van het tarief. Alle aankopen van tweede verblijven en/of investeringseigendommen waarvan de compromis nog wordt getekend voor 1 januari 2022 zullen dus nog aan 10% registratierecht kunnen gebeuren in plaats van het nieuwe tarief van 12%.

Besluit: aanpassing van de registratierechten

Het is van uitermate groot belang bij aankoop van onroerend goed u te laten bijstaan door een specialist ter zake ten einde de minst belaste weg te kunnen kiezen. Timing zal hierin een belangrijke rol spelen.

Sowieso raden wij u sterk aan indien u overweegt een nieuwbouw, een tweede verblijf of investeringspand te kopen, hiermee niet te wachten zodat de compromis nog in 2021 kan getekend worden en u ontsnapt aan de tariefverhoging van 10% naar 12%.

Bij Vlaemynck Vastgoed hebben wij niet enkel de ervaring in huis in de stenen maar willen wij u van a tot z begeleiden in de optimalisatie van uw keuzes door advies en tips die verder reiken dan de keuze voor het juiste vastgoed: financieel, fiscaal, successie,…

Ga voor een slimme keuze in vastgoed en vind een Vlaemynck makelaar in jouw buurt.

 

 

Roadshow investeren in vastgoed

Roadshow: investeren in vastgoed

Laat ons u helpen!

Investeren in vastgoed is niet enkel stenen kopen en niet enkel weggelegd voor de happy few. Mits goede begeleiding, doordachte keuzes en gezond verstand kan ieder die vermogen wil opbouwen dit (mede) doen door zijn geld te laten werken in de vorm van vastgoedinvesteringen. Bij Vlaemynck Vastgoed hebben wij niet enkel de ervaring in huis in de stenen maar willen wij u van a tot z begeleiden in de optimalisatie van uw keuzes door advies en tips die verder reiken dan de keuze voor het juiste vastgoed: financieel, fiscaal, successie,…

Wenst u meer te weten te komen over investeren in vastgoed, schrijf u dan in.

Schrijf u snel in! Klik hier

 

Tekst: Nikolaas De Clerck

Ontdek ons aanbod

Met onze vastgoedkantoren te Tielt, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Waregem bieden wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod vastgoed in uw buurt: van rijhuizen tot riante villa’s en herenhuizen, appartementen of een luxueus penthouse en nieuwbouwwoningen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.